On muuten tullut kommenteja nimistä, enemmän kuin ikinä olisin uskonut. Toiset ovat sitä mieltä, että ihanat nimet, toiset taas eivät tykkää. Vaan minunpa on häpeä! Liikuttavin huoli oli kuitenkin schapendoesin omistajapojalla, joka parhaillaan lukee (pakkolukeeko?) Kalevalaa koulussa. Hänestä se ei kertakaikkiaan sovi schapendoesin nimeksi, ei ainakaan nartun.

Mitenkähän sitä Kalevalaa koulussa oikein luetaan? Miehisenäpä eepoksena tietenkin! Vaan tämä Kalevala, se ei siis ole miehen nimi, vaan runoteos Kalevan mailta: Opus,  joka on täynnä vahvoja naisia. On Pohjan akka harva- tai rautahammas eli Louhi Pohjolan emäntä, jota miehet pelkäävät ja kunnioittavat. Louhella on myös kaksi tytärtä, miehestä ei juuri puhuta.

Lemminkäisen äiti on kahden lapsensa yksinhuoltaja. Poikansa Lemminkäinen huikentelee maailmalla ja ryöstää Saaren iloisista neidoista ylpeimmän Kyllikin vaimokseen. Kyllikki vaatii Lemminkäistä luopumaan sotimisesta. Lemminkäinen lupaa ja avioliitto solmitaan. Pasifistihan se Kyllikki siis, hieno ja upea akka! Eli taas vahva nainen. Kun  avioliittoon tulee ongelmia Lemminkäinen lähtee heti ensimmäisen kriisin tullen Pohjolaan havittelemaan sieltä tytärtä. Nytpä mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi kirjoittaa, että tyypillistä miehille!  Heti ensimmäisten vaikeuksien tullen haetaan uutta akkaa "putkeen", mutta enpä nyt kuitenkaan niin kirjoita! Enhän? Tällä akanhakumatkalla muuten Lemminkäinen metsästää, eipä enempää, eikä vähempää kuin Tuonelan joutsenta, mutta hänet ampuu silmäpuoli Pohjolan karjapaimen ja hän joutuu Tuonelan virtaan, Vahva äiti haravoi hänet joesta ja parantajan taidoilla herättää hänet henkiin.

Sitten on Mielikki metsän emäntä, luonnonsuojelija ja nainen, jonka suojeluksessa ovat puut ja eläimet ja  jolta emännät pyytävät suojelusta myös laitumelle laskemilleen lehmille. On Aino, jonka hänen veljensä Joukahainen häviää kilpalaulannassa Väinämöiselle. Pelastuakseen Väinämöisen laulamasta itseään suohon Joukahainen lupaa raukkamaisesti nuoren verevän sisarensa vanhalle miehelle. Aino ei siihen kuitenkaan suostu, vaan tekee oman ratkaisunsa, pukeutuu parhaimpiinsa ja liittyy saaren neitsyihin eli hukkuuu ja muuttuu loheksi. Väinämöisen muuten synnytti Ilmatar. Aika akkoja siis, tosin aina miesten kertomana ja miehen, eli Lönnrothin keräämänä. Lönnrothia kunnioitan,  mies teki mielettömän työn keräten perinnetietoa Karjalan mailta. Runothan hänelle lauloivat tietty naiset, jotka sen perimätietona ovat satoja, jopa tuhansia vuosia säilyttäneet! Aika akkoja siis Kalevala täynnä ja Karjalan eli Karelian laulumaat, jotka saivat Sibeliuksen säveltämään. Gallen-Kallelan maalaamaan ja suomalaisuuden nousemaan. Jotta sen pohjalta tässä porskutetaan kuuden nartun naisenergialla. Enkä häpeä nimiä. Kas, Kalevala on kansallisylpeys, samoin Kanteletar ja Karelia. kenelle ne siis nimiksi ellei juuri akkavallalle?