Ollaan tänään oltu ihan kotosalla,  Laitoin kesävaatteita pois täyttämästä kaappejani. Koirat ovat olleet innoissaan pihalla, vaikka on satanutkin melkein koko päivän. Oodi ehkä eniten kaipaa Melinaa leikkikaverikseen, mutta metsässä ja pellolla sillä on monta kaveria. Eilen jopa Siiri-mummu riehaantui juoksemaan sen kanssa. Siiri juoksee häntä köyryssä ja aina ehkä eniten ympyrää.

Schapendoes rakastaa juosta ympyrää, ehkä se on verissä, ne ovat paimentaneet lammaslaumoja kiertämällä ympyrää niiden ympäri. Ne eivät paimenna lampaita karsinaan tai omalle pihalle, niiden tehtävänä on kiertämällä ollut varmistaa, että lauma pysyy niityllä kasassa, eikä kukaan karkaa siitä.  Ehkä ne siksi aukealla pellolla ollessaan ja saadessaan juosta vapaana, juoksevat ympyrää. Ne tekevät niin kaikki, mutta ehkä Siiri ihan eniten.

Vietin muutama aika sitten syntymäpäiviä ja eilen sain  Hollannista iloisen syntymäpäiväyllätyksen. Ben ja Joke, joilla on Amelien ja Kössin (Arcos v Siebshuis) poika MacGyver eli Mac, lähettivät minulle kuvan Macista ja Kareliasta. Kuva on otettu Henkin ja Rian nurmikolla. Mac seisoo siinä tanakkana kuin äitinsä Amelie, jota Rian kanssa saunakrukjeksi (saunajakkara) kutsuimme. Alunperin vertaus saunajakkaraan on Kurkon Anitan kuvaus Amaliasta, se kun tosiaan seisoo vankkana kuin ennen vanhaan saunajakkarat, ne olivat kestäviä ja tukevia.

Mac siis on kuin saunajakkara ja sen vieressä makaa Karelia; turkki kauniisti nurmikolle levinneenä kuin pikkukoru. Karelialla on ihana ”tähtikuvio” päässään,, niin kuin isällään Eetulla, mutta myös esimerkiksi Rian Dientjellä, joka on Seidan sisarpuoli. Dientje on Onnimannin sisko ja niillä on sama äiti kuin Seidalla, eli Bente..

Ihana kuva, sen voisi liimata suoraan seinään, mutta en raski niin tehdä, hankin sille kehykset ja laitan sen rinnakkain Roopen pentukuvan kanssa, jonka sain lahjaksi jo viisi vuotta sitten Jennan porukoilta. Samalle seinälle voisi laittaa kehyksiin myös tämän vuoden chapendoes almanakasta kuvia. Kaikki koirat siinä on koiriani tai kasvattejani. Kuuvaaja kävi Pornaisissa kuvaamassa kalenteria ja kirjaa varten ja Jenna lähetti vielä muutaman kuvan lisää kirjaa varten.

Huomenna muuten mennään isänpäivälounaalle Riitan ja Jussin luokse. Jussi on luvannut laittaa ruokaa, hän on taitava lihankäsittelyssä ja kastikkeissa. Olen laittanut tänään viimeisistä omenoistani kaura-omenahyvettä jälkiruoaksi ja ostanut Jussille pienen viskipullon kiitokseksi talvirenkaiden vaihdosta. Omenat muuten meinasivat unohtua puuhun, kun en ole tottunut sellaista satoa keräämään, onneksi eivät olleet kaikki jäätyneet pilalle, vain muutama vähän pehmennyt. Linnut saavat siitä oivat herkut. Rastaat rakastavat niitä.

Minulle piti olla renkaiden vaihto vasta eilen, mutta kun paikallinen huoltamon mukava Risto kuuli, että olen menossa Naantaliin torstaina, hän kielsi sen ehdottomasti ilman renkaiden vaihtoa. Jussi haki autoni, lainasi omansa Naantaliin ja hoiti renkaat autooni. Täällä ihmiset tosiaan välittävät toisistaan. Tuntee itsensä hyväksytyksi. Ei se Helsingissä olisi onnistunutkaan, ei olisi kukaan kieltämässä kesärenkailla ajoa, eikä taatusti järjestäisi aikaa muiden renkaan vaihtojen välissä, täällä se käy. Viikolla olikin pakkkasta, nyt taas sataa, mutta ehkä se talvi sittenkin tulee ja vielä tänä talvena.