Bente esitteli eilen lapsensa uusimmille vierailleen. Kaksi innosta punaposkisena hehkuvaa tyttöä tai nuorta naisenalkua tuli ensi visiitille. Tämä oli se joulusalaisuus. Tytöt eivät ennen jouluaattoiltaa tienneet, että saavat pikkupennun joululahjaksi. Tosin tyttöjen äiti nauroi eilen monta kertaa vahingossa lipsauttaneensa vieraille tyttöjen kuullen, että koira on tulossa, niin innoissaan kun tuntuivat olevan koko perhe.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Äidin puheista huolimatta, se oli ollut iso yllätys tytöille. Oli ihanaa olla siinä mukana. Tyttöjen äiti kertoi, että ensin avattu joululahja; oma kännykkä oli kovasti ilahduttanut ja innostanut, mutta kun seuraavasta paketista kuoriutui koiratarvikkeita ja pentukoiran kuva, unohtuivat kännykät ja muut lahjat.

Jännitys oli siis eteisessä käsin kosketeltavissa kun perhe tuli kylään ja tytöt riisuivat vaatteeitaan. Ehdin salaa hakea pentuhuoneesta syliini "Nasun", sehän Jaromirista tulee. Voi, miten hyvältä sydämessä tuntui kun näki tyttöjen ilmeen ensitapaamisessa. Se taisi olla sitä "rakkautta ensi silmäyksellä". Tämä rakkaus on oman kokemuksenikin mukaan sitä aidointa ja kestävintä ja säilyvintä. Koira ystävänä ei ikinä petä. Viimeiseen hengenvetoon se on sinun uskollisin ystäväsi. Ja ainakin minä muistan aina ensimmäisen kohtaamiseni ensimmäisen koirani kanssa. Sen voi sanoa olevan ihan yhtä ihanaa, ellei parempaakin kuin ensimmäinen rakastuminen. Sen kohtaamisen lumoa ei ikinä unohda.

Sydämessä tuntui hyvältä myöskin katsoa, miten nätisti tytöt kohtelivat kaikkia pentuja. Ylikoulutetun koirahoitajasisareni mieskin vahvisti tämän, sanoi käyneensä huoneessa katsomassa, kun tytöt olivat siellä keskenään leikkimässä pentujen kanssa. Siitä tulee vanhemmille lisäpisteitä. Niin ja lisää pisteitä myös siitä, miten kiltisti tytöt kuitenkin lähtivät takaisin kotimatkalle Turun lähelle, vaikka mieli teki jäädä pitemmäksi aikaa. Tytöille tulee elämänsä pisimmät kaksi viikkoa, se on varmaa se.

Tämän kasvattajatyön ehdottomia juhlahetkiä ovat juuri tällaiset pienten kohtaamiset. Schapendoes on ihana myydä lapsiperheeseen. Ne rakastavat lapsia ja kysynpä vaan, onko mitään kauniimpaa kuin pikkupentu ja lapsi leikkimässä sulassa sovussa ja yhteisymmärryksessä? Samalla lapset oppivat nelijalkaisen ystävänsä kanssa kunnioittamaan myös muunlaista elämää, kuin tätä meidän kaksijalkaisten kiireistä, rahalla mitattavaa aikaa.