Meidän Siirimme, lauman vanhin schapendoes, minun ensimmäinen schapendoesini, täyttää tänään 10 vuotta. Muistan elävästi, miten Siiri tuli taloon. Minulla oli ollut briardi ja tyttärelläni Lauralla 3 Bichon Frisetä. Kun ne kaikki lähtivät koirien taivaaseen, missä ylikoulutetun koiranhoitaja sisareni mukaan kasvaa nakkeja puussa, olin ilman koiraa. Tyttären Tiibetinterrieri oli usein hoidossa, mutta tyttäreni rajut ukaasit olivat koko ajan niskassa tyyliin; ”et anna sille ylimääräisiä herkkupaloja, et lelli sitä liikaa et sitä, et tätä…....” Kaipasin ikiomaa koiraa.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Niinpä sitten kun löysin Koiramme -lehdestä ilmoituksen myytävästä schapendoes-pentueesta, oli asia selvä. Ja niin Siiri tuli taloon. Se oli reipas pentu, joka aina ensin hyppäsi ilmaan, ennen kuin lähti liikkeelle. Se heilutti häntäänsä ihan eri tavalla kuin aikaisemmat koirani, se joko pumppasi sitä ylös ja alas kuin vinttikaivon pumppua ikään tai sitten pyöritti kuin karusellia, ei koskaan sivulta toiselle, mikä on schapendoesille tyypillistä. Niin se tekee yhä edelleen!

Kun sisaren mies eli lankoni Jussi ensi kerran näki Siirin, hän vannoi, ettei hänelle IKINÄ tule tuollaista turilasta. Nyt hänellä on niitä kaksi; Manu ja Miina ja hän se ensimmäisenä ”parkui” tänäkin kesänä uusiin koteihin lähtevien pentujen perään.

Siirillä on ollut kaksi pentuetta, hyvin menestyneitä näyttelyissäkin. Se on aina ollut sellainen perus Muumi-mamma, jolla on käsilaukussaan omenahilloa, lankoja, neuloja, serpentiiniä, paistinpannu ja aavistus myskintuoksuista hajuvettä sekä suuri esiliina, serpentiiniä ja kaikkea tarpeellista.

Tämän 10-vuotissynttärinsä kunniaksi Siiri tarjosi juhliensa kunniaksi koiramaista synttärikakkua. Omenahillon ja lättyjen sijasta, hän valitsi laumalleen tarjottavaksi lihahyytelöä ja nakkeja. Annokset koottiin niin, että pohjalle kuppiin pantiin tavallisia koirannappuloita, sitten lihahyytelöä; aladoopia, palasina ja kaiken keskelle pystyyn nakki (kynttilän sijasta). Arvaatte, että maistui.

Siiri on harmaa, sillä on valkoiset jalat ja valkoinen hännänpää kuin maalipurkkiin kastettu ja  ihanan tasainen luonne. Sen pennut ovat hyvin pärjänneet maailmalla ja sillä itselläänkin on rivi näyttelytitteleitä. Se on kansainvälinen, Suomen. Ruotsin, Tanskan, Eestin ja Liettuan Muotovalio. Liettuan Voittaja vuodelta 2001 Mutta se on myös Juniori Maailmanvoittaja, se sai tittelin Helsingissä pidetyssä Maailmanvoittajanäyttelyssä juuri täytettyään 9 kuukautta.

Mutta ennen kaikkea se on ensimmäinen schapendoesini. ystäväni ja oman laumansa vanhin, aina rauhallinen, uskollinen ja tosi ystävä.  Toivon hartaasti, että se elää vielä pitkään lohtunani, vaikka sillä on jo ilmennytkin iskias-vaivaa. Ehkä se löytää omasta muumi-mamman käsilaukustaan siihenkin lääkkeet. Sillä vaikka se on näyttelytähtenä ja vuoden schapendoesinakin ollut, on se kuitenkin ollut 365 päivää vuodessa se ihmisen paras ystävä.